Wanneer en voor wie?
Budgetbeheer wordt meestal ingezet als het de inwoner (tijdelijk) niet lukt om zelf alle vaste rekeningen te betalen of geld te sparen. Het zorg voor financiële stabiliteit en kan helpen belemmerende patronen te doorbreken.
Budgetbeheer kan ook worden ingezet om te ontzorgen, bijvoorbeeld doordat er ook op andere gebieden problemen zijn. Soms kan budgetbeheer ook voor een langere periode worden ingezet.
Bij budgetbeheer blijft de inwoner zelf verantwoordelijk voor het verwerken van de post en regelzaken, zoals het aanvragen van inkomsten, kwijtschelding of wijzigen van een contracten. Budgetbeheer is passend voor inwoners die:
- Hun post begrijpend kunnen lezen en doorsturen naar de budgetbeheerder.
- Adviezen van de budgetbeheerder kunnen uitvoeren of daarbij ondersteunt worden.
- Kunnen zorgen voor voldoende inkomsten, waarmee het budgetplan kan worden uitgevoerd.
- Financiële grenzen (een onderbouwde ‘nee’ van de budgetbeheerder) kunnen accepteren.
Samenwerken
Onze medewerkers zijn opgeleid om met een brede én gespecialiseerde blik te kijken. We passen onze communicatie en aanpak zoveel mogelijk aan op de persoonlijke situatie van de klant. Hierbij is samenwerking met de inwoner en met jou als verwijzer onmisbaar.
De eerste periode van budgetbeheerder vraagt om veel papier en regelwerk. Het is daarom van belang dat jij als verwijzer in deze opstartfase nauw betrokken blijft. Waar nodig ondersteun je de inwoner bij het verzamelen van alle informatie of nakomen van afspraken. Op die manier zorgen we er samen voor dat de geldzaken van de inwoner zo snel mogelijk worden gestabiliseerd.
Zodra het budgetbeheer is opgestart en het budgetplan door ons kan worden uitgevoerd, bespreken we de situatie opnieuw met elkaar. We bekijken hoe het budgetbeheer verloopt en wat dit betekent voor de samenwerking met jou en de inwoner.
Heb je vragen of wil je iets bespreken?
Bel dan naar 013-5952822. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 9 tot 12 uur.
Of stuur een mail naar: budgetbeheer@imwregiotilburg.nl