Voor wie?
Budgetbeheer wordt in samenwerking met de inwoner (of begeleider) uitgevoerd. In onze flyer is deze samenwerking uitgelegd.
Een budgetbeheerder mag geen regelzaken van de inwoner overnemen. Het succesvol uitvoeren van budgetbeheer vraagt daarom ook iets van de inwoner. Budgetbeheer is passend voor inwoners die:
- Hun post begrijpend kunnen lezen en doorsturen naar de budgetbeheerder.
- Adviezen van de budgetbeheerder kunnen uitvoeren of daarbij ondersteunt worden.
- Kunnen zorgen voor voldoende inkomsten, waarmee het budgetplan kan worden uitgevoerd.
- Financiële grenzen (een onderbouwde ‘nee’ van de budgetbeheerder) kunnen accepteren.
Een budgetbeheerder is niet tekenbevoegd namens de cliënt. Dat betekent dat een budgetbeheerder geen DigiD-codes mag gebruiken of wijzigingen kan doorgeven bij instanties. De inwoner blijft zelf verantwoordelijk voor het verwerken van de post en regelzaken, zoals het aanvragen van inkomsten, kwijtschelding of wijzigen van een contracten. De budgetbeheerder kijkt wel mee op de bankrekeningen en heeft een adviserende rol.
Wat mag je van ons verwachten?
IMW regio Tilburg is een organisatie voor maatschappelijk werk. Onze medewerkers zijn opgeleid om met een brede én gespecialiseerde blik te kijken. Ook bij het uitvoeren van budgetbeheer. We investeren in een duurzame aanpak en werken actief samen met andere betrokkenen. Ons budgetbeheer kenmerkt zich door:
Maatwerk: We bekijken samen met de inwoner hoe het beschikbare budget het beste kan worden ingedeeld en denken mee in passende oplossingen.
Duurzame oplossingen: we stellen gezonde grenzen en hechten waarde aan spaargeld (financiële buffer).
Duidelijkheid: we maken duidelijke afspraken en zorgen voor overzicht. Cliënten hebben inzage via ons digitaal dossier of papieren bankafschriften
Samenwerking: we geloven in samenwerking met begeleidende organisaties. Samen versterken we de bestaanszekerheid van onze inwoners.
Samenwerken
Als verwijzer heb je een belangrijke rol bij het aanmelden en opstarten van het budgetbeheer. Het opstarten van budgetbeheer vraagt om veel regel- en papierwerk. Samen zorgen we ervoor dat dit soepel verloopt den financiële situatie zo snel mogelijk is gestabiliseerd. Indien nodig ondersteun je de inwoner bij het uitvoeren van de adviezen die wij geven. Bijvoorbeeld bij het verzamelen van alle informatie of nakomen van afspraken.
Als er eenmaal ‘geldrust’ is, bespreken we met elkaar hoe het vervolgtraject eruit gaat zien:
- Draagt budgetbeheer bij aan het doel van de begeleiding?
- Wat is er nodig om de geldzaken in de toekomst weer zelfstandig te beheren?
- Wordt de begeleiding nog voortgezet? Welke rol heeft het budgetbeheer hierin?
- Is budgetbeheer zonder aanvullende begeleiding nodig en passend?
Aanmelden voor budgetbeheer
Voordat je met de inwoner besluit om budgetbeheer in te zetten, zijn er vaak al verschillende stappen gezet:
- De inkomsten, uitgaven en schulden zijn in kaart gebracht;
- De inkomsten zijn waar nodig aangevuld met bijvoorbeeld toeslagen;
- De uitgaven zijn waar nodig beperkt, om te komen tot financiële balans;
- De inwoner heeft een actueel budgetplan en weet wat hij te besteden heeft;
- De inwoner heeft (met begeleiding) geprobeerd zijn geld zelf te beheren, zoals op het budgetplan staat.
Als blijkt dat het niet lukt om de maandelijkse lasten zelf te betalen of het zelfstandig beheren van de geldzaken voor te veel onrust zorgt, kan budgetbeheer een uitkomst bieden.
Tips: Hoe maak ik een compleet budgetplan?
Om een compleet budgetplan op te stellen, heb je het volgende nodig:
- De (digitale) administratie;
Dit geeft een eerste overzicht van alle vaste inkomsten en uitgaven. Zet deze in het budgetplan (omgerekend naar een maandbedrag).
- De bankafschriften van 3 maanden van alle bankrekeningen.
De bij- en afschrijvingen geven zicht op overige (vaste) uitgaven en op het bestedingsgedrag van de inwoner. Vul hiermee de ontbrekende rubrieken op het budgetplan aan. (omgerekend naar een maandbedrag)
- Richtlijnen ‘reserveren en sparen’.
Naast de vaste uitgaven zijn er altijd vaste ‘voorziene’ uitgaven en is het belangrijk om geld te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Dit is persoonsafhankelijk. Deze richtlijnen kunnen helpen bij het bepalen van minimale bedragen per reservering.