Cliënten komen bij ons met vragen of problemen waar zij zelf of met hulp van hun omgeving niet uitkomen. Samen met de cliënt kijken wij wat er nodig is, zodat hij of zij weer op eigen kracht, of met wat hulp vanuit het netwerk, verder kan. De ondersteuning die wij bieden kan bestaan uit advies, informatie en/of begeleiding. Soms blijkt er extra hulp of ondersteuning nodig te zijn. Dan regelen we dat, uiteraard in overleg met de cliënt.

Verlies en rouw

De dood van een partner, ouder of andere dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Soms is het gemis zo groot dat cliënten het verlies niet alleen kunnen verwerken. Ook kunnen cliënten moeite hebben met een scheiding, verlies van hun baan of wanneer zij met pensioen gaan. Door cliënten te ondersteunen bij verlies voorkom je ernstigere problemen, zoals chronische stress, ziekte en psychische problemen.

Speciaal voor jongeren is er een gespreksgroep rouwverwerking.

Mevrouw de Vries is 50 jaar. Haar man is vorig jaar overleden. Ze mist hem enorm, maar merkt dat ze in het dagelijks leven moeilijk over de ziekte en het overlijden van haar man kan praten. Ze heeft het gevoel dat de mensen in haar omgeving haar niet goed begrijpen. En dat terwijl ze veel behoefte heeft om gewoon haar verhaal te vertellen.

Onze inzet

Karin, hulpverlener bij IMW, biedt mevrouw de Vries een luisterend oor en geeft uitleg over rouw en hoe dat dat werkt. Samen bespreken ze  hoe ze met de mensen in haar omgeving in gesprek kan gaan over haar verdriet en het gemis van haar man. Ook bekijkt mevrouw samen met Karin hoe ze haar netwerk kan uitbreiden, zodat ze minder eenzaam is. Mevrouw besluit deel te gaan nemen aan het gezamenlijk eetpunt bij haar in de buurt en ze meldt zich aan bij het dameskoor.

Relatie

Communicatie tussen partners kan verstoord raken. Niet iedereen vindt het gemakkelijk om met elkaar in gesprek te gaan. Onze hulpverleners ondersteunen bij het in gesprek gaan met elkaar en het uitspreken van wensen en aangeven van grenzen in een relatie.
Wanneer partners uit elkaar gaan kunnen gesprekken helpen om het verlies te verwerken en met elkaar in gesprek te blijven voor de zaken die geregeld moeten worden. Alle hulpverleners van IMW zijn geschoold en ervaren in omgaan met echtscheidingsproblematiek. Wanneer er een intensievere of meer specialistische vorm van ondersteuning nodig is kunnen we ouderschapsbemiddeling of mediation inzetten.

Opvoeden

Opvoeden kan een uitdaging zijn. Elke ouder krijgt te maken met grote en kleine vragen. Als IMW zijn we er graag vroeg bij, om te voorkomen dat vragen problemen worden. We maken hierbij gebruik van de methodiek Triple P.  Afhankelijk van de complexiteit van de vraag kiezen we het niveau van de interventie. In een aantal gesprekken of een training beantwoorden we alledaagse opvoedvragen.
Op de website positiefopvoeden.nl lees je meer over de methodiek Triple P.

Eenzaamheid

Sociale relaties met familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven. Ze vormen het ‘sociale fundament’ van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven. Een sterk sociaal netwerk kan ook een goede buffer zijn om je – bijvoorbeeld op latere leeftijd – niet eenzaam te gaan voelen. Onze hulpverleners brengen het sociale netwerk van cliënten in kaart en denken mee hoe dit netwerk versterkt kan worden. Voor cliënten die het lastig vinden om contact te leggen met anderen of moeite ervaren in de communicatie met anderen bieden we sociale vaardigheidstrainingen.